I Pandrup, liggende blandt byens parcelhuse, på en lille ydmyg grund står Klostergårds Mølle. Den har stået der siden 1882, og årene fra 1882 til i dag har blandt andet budt på en grusom brand, et ejerskifte og en komplet renovering af den gamle mølle. Godtnok er den ikke længere funktionsdygtig, men ikke desto mindre har den gennem årene opnået en status som Pandrups helt eget vartegn. I denne artikel giver vi dig historien om Klostergårds Mølle.
Fra Præstens Mølle til Klostergårds Mølle til Pandrup Mølle
Kært barn har mange navne – og det samme gælder for Klostergårds Mølle. I dag er møllen kendt under to navne - nemlig Klostergårds Mølle og Pandrup Mølle. Ikke nok med det, blev møllen i årerne før 1882 kaldt for Præstens Mølle. En smule forvirrende… ja!
Den første mølle i Pandrup var en stubmølle, som er betegnelsen for en vindmølle, som er placeret ovenpå en fod. Denne mølle hørte under Jetsmark Præstegård, og derfor blev den kaldt Præstens Mølle. Den lille stubmølle blev flyttet til dens nuværende placering i 1874, og i forbindelse med den nye lokation, skiftede den navn til Klostergårds Mølle.
Det var dog ikke længe, at stubmøllen kunne få lov til, at stå ubemærket hen, og ved et uheld brændte møllen i 1892. Det resulterede i, at man byggede en ny mølle, og dét er den mølle, som står i Pandrup i dag. Den nye mølle blev desuden både større, flottere og langt mere robust end den gamle stubmølle, som hørte til præstegården.
‘Sæt sving i møllen!’
Da den gamle møller Buus døde i slutningen af 50’erne, og møllen samtidig var ved at være nedslidt, så det sort ud for Klostergårds mølles fremtid. I følge Nordjyske.dk var det derefter fru Buus, som overtog møllen, og hun valgte efter mandens død at skænke møllen til Pandrup Borger- og Håndværkerforening.
Med den nye mølle som en del af Borger- og håndværkerforeningen, blev der hurtigt iværksatte en masse aktiviteter, omkring møllen - mottoet var “sæt sving i møllen!”, og i en weekend i oktober 1962, blev der for første gang afholdt en møllefest på byens hotel. Derudover var der placeret en masse små indsamlignsbøsser rundt omkring ved byens forretninger – og det lykkedes at få indsamlet 7-8.000 kroner til Klostergaards mølle.
Selvom de mange donationer sørge for, at Klostergaard mølle igen kunne male korn til byens borgere, måtte den allerede i 1963 indstille sin drift. Som sagt kan du stadig opleve Klostergaard Mølle i Pandrup - og mens møllen er i aldeles velholdt og i fin stand, er den ikke længere funktionsdygtig.